skriva memoarer

BESTÄLL NYTT KONTO PÅ TILL MINA BARNBARN>>
Välj typ av konto och beställ aktiveringskod
SKAPA KONTO med aktiveringskod>>
Välj användarnamn och lösenord för ditt konto. Du behöver en aktiveringskod som du får efter beställning (eller som du fått i presentbox)
KÖP TILL MINA BARNBARN I PRESENTASK>>
Ge bort Till Mina Barnbarn i present i exklusiv presentask.
LOGGA IN PÅ TILL MINA BARNBARN>>

Om Tillminabarnbarn.se:
Se en demofilm som på några minuter visar hur Tillminabarnbarn ser ut och fungerar här>>


Vanliga frågor
Om Tillminabarnbarn
Sagt om Tillminabarnbarn

Inspiration: Du och världen - kommer du ihåg det här?

Ditt 20-tal
Ditt 30-tal
Ditt 40-tal
Ditt 50-tal
Ditt 60-tal
Ditt 70-tal
Ditt 80-tal
Ditt 90-tal
Ditt 00-tal
Sommarnostalgi!
Denna underbara årstid framkallar onekligen barndomens minnen hos många, för visst var väl somrarna alltid soliga, varma, och fulla av upptåg och lek när man var barn?
Läs lite sommarnostalgi från 50-, 60-, 70- och 80-talet här>>
Hur många länder har du besökt?
Räkna här>>

Fler tips!
Skriva memoarer
Julklappar till farfar
Julklappar till morfar
Julklappar till mormor

Andra gör-det-själv böcker:
Allaminaresor.se
Samla alla dina resminnen i en bok
Mittar.se
Gör en egen årsbok!
Bröllopsboken.se
Den kompletta minnesboken från ditt bröllop!
Presenttips til den som väntar eller just fått bebis!
Bebisboken.se
Finaste minnesboken om bebisens första år!
Min babybok
Bebisboken på norska
Din babybog
Bebisboken på danska
Bookaboutbaby.com
Bebisboken på engelska
Vauvakirja.com
Bebisboken på finska
Länktips Grapevine fest aktiviteter
© www.tillminabarnbarn.se
| Mirago Media AB

Skriva memoarer

Memoarer: Funderat på att skriva memoarer?
Vi är många som funderar på att skriva våra memoarer. Inte bara Zlatan har något att berätta utan det har nog alla som har varit på jorden en ansenlig tid. Man behöver faktiskt inte ha levt ett liv i rampljuset för att ha något att dela med sig av. Att skriva memoarer är inte så svårt men det krävs ju att man lyckas lämna det första vita pappret man börjar med. Skriv ditt liv enkelt

Memoarer: Så här gör du

Börja med en struktur. Var föddes du och hur var det under din barndom. Berätta om släkten och berätta mer om vad du kommer ihåg från barndomen, ungdomstiden och hur man levde då. Fråga de släktningar och vänner du har i din närhet om hur de minns tiden och se om ni tillsammans kan vaska fram lite minnen som du kanske själv har glömt. Man blir förvånad över hur mycket minnen som kommer tillbaka när man börjar gräva i sitt inre och göra en tidsresa i sitt liv. Fundera på innan du sätter igång på vem eller vilka som är dina läsare, skriver du enbart för din egen skull eller kanske för barn och barnbarn, elelr en vidare läsekrets. Vem du berättar för har betydlese för till exempel hur mycket bakgrund du har med om tiden du levde i. Skriver man för kommande generationer kan det vara både roligt och bra att ha med en hel del om hur man levde då du växte upp vad som var tidstypiskt, hur var andan och konjungturen. Kommande generationer kommer nog att tycka det är konstigt att man kunde leva ett liv utan mobiltelefon. Skriver du för läsare i din egen ålder behövs kanske mindre av den här typen men de kan uppskatta referenser till sådant de själva kommer ihåg.

Memoarer: Bilder

Leta upp gamla bilder ur album och illustrera din bok. Bilder säger så otroligt mycket och din bok blir intressantare. Skriver du om tidigare generationer, om föräldrar, far- och morföräldrar, ta gärna med ett enkelt släktträd så blir det tydligare för läsaren, och plocka gärna fram de gamla svartvita bröllopsfotografierna att illustrera med. Har du svårt att förvandla svartvita bilder i ett album till digitala bilder i en PC så be något barnbarn att hjälpa dig.

Memoarer: Beslutsamhet

För att verkligen komma vidare med projektet att skriva en bok om ditt liv behöver du bestämma dig för att vara lite disciplinerad. En sida per vecka borde du kunna åstadkomma. När du är klar med din bok försök att verkligen göra en riktig bok av den. En inbunden bok som ställs i bokhyllan försvinner inte på samma sätt som ett dokument i datorn. Det finns tryckerier och digital printare som kan trycka och binda in boken till dig.
Memoarer: I bokform eller annat? Skriv ditt liv seminarium hos guldkant
Man behöver ju faktiskt inte skriva ner sin levnadshistoria - man kan också prata in den eller filma sig själv när man sitter och berättar i en skönt fåtölj om sin barndom, ungdom och allt annat man varit med om. Var då noga med att tänka igenom vad du ska säga innan och ha ett manus med stolpar så att du inte svävar ut allt för mycket. Ska någon sitta och lyssna eller titta är det viktigt att det du berättar blir kärnfullt och bra.

Vill du inte göra allt själv kan du också använda dig av en smidig tjänst hos Till mina barnbarn som ger dig hjälp på vägen med memoarerna. Du får en tydlig bokstruktur. Tillgång till bildarkiv, massor med frågor som ger inspiration och en färdig layout!

 

Skrivamemoarer
Läs mer om och beställ ett eget konto hos Tillminabarnbarn.se - verktyget som hjälper dig att skriva dina memoarer>>
Tipspromenad påsk: Påskigt värre!
Påsken är som gjord för gemenskap och umgänge med släkt och vänner. Här får ni 19 tipspromenadfrågor med anknytning till påsken och av varierande svårighetsgrad. Med denna påsktipspromenad har ni underhållningen ordnad för både stor och liten.
Läs mer och beställ quizet här>>
Påskskattjakt: Äggjakten
En riktigt rolig äggjakt för barnen! Först ska hönan Agdas försvunna ägg hittas med hjälp av ledtrådar och kluriga gåtor och spännande utmaningar som måste lösas, och sedan kanske ett godisfyllt påskägg! Låt barnen fira påsken lite extra i år! Kan göras inne eller ute, för ett eller två barn, eller många.
Beställ Äggjakten för 4-6 år>>
Beställ Äggjakten för 7-10 år>>

Inför Påsken 2014 kan det vara bra att samla på sig lite länkar som gör det hela lite enklare och roligare att fira påsk. Läs mer om Påsk 2014 här.
Allt om Påsken från Goodies

Måla påskkort eller läs om fler tips till påskpyssel.

I Tyskland har man en så kallad äggjakt eller (Ostereiersuche)

I Norge är så kallad Påskekrim stort till påsk men även här finns en variant på eggejakt.

Powered by Olark