Så här fungerar de öppna sidor som du finner längst ner i listen till vänster:

Ibland kanske det du vill berätta om inte passar in på någon av alla de sidmallar som finns i tillminabarnbarn.se. Då kan du använda de fria sidorna som du hittar längst ner i listen till vänster. Du kan även använda dessa sidor om du vill lägga till en sida till någon av sidmallarna, tex om du fyllt i sidan om dina föräldrar men har mer att berätta, skriv då på en öppen sida. Ordningen på sidorna kan du sedan sortera som du vill, så att den öppna sidan kommer efter sidmallen i utskriften av din bok.

De öppna sidorna har inga rubriker utan du skriver själv rubrik. Vissa fält har också en "editor" som gör att du kan välja typsnitt, storlek och färg på texten. Du kan då även göra texten fet, kursiv eller understuken.

I den öppna sidorna finns inte samma begränsningar i fälten som det finsn i sidmallarna, som ser till att allt får plats på en sida i boken. Det betyder att du själv måste kontrollera detta. Skulle texten vara för lång för en sida fortsättaer den på nästa sida, detta går naturligtvis bra, om du vill fylla två eller flera sidor, men kontrollera sidbrytningar så att det hela blir som du tänkt dig. Vill du ha fler bilder, dela då upp din text, tex i två fria sidor så att du har möjlighet att ladda upp bilder på varje sida. De öppna sidorna är till för den som vill ha större frihet än vad sidmallarna ger, och de kan användas på flera kreativa sätt.

För att kontrollera hur sidan ser ut i sin utskriftsversion, spara den så att du kommer till lässidan, klicka sedan på länken "PDF-version" längst ner på sidan, då öppnas (ofta efter en fråga från din browser) en pdf-version av sidan, detta är sidan så som den kommer att se ut i utskrift. Du kan enkelt gå tillbaka och ändra i sidan (klicka "Ändra sidan" i listen i toppen) tills dess du är nöjd med sidan.

Det finns tre olika layouter av öppna sidor:

1. En variant med ett stort textfält med plats för två bilder
Här skriver du rubrik och text i samma fält, hela fältet har editor som att du kan ändra tex typsnitt och färg på texten. Längst ner finns plats för två kvadratiska bilder.

2. En variant med rubrikfält, två textkolumner och plats för två bilder
Det här är en trevlig sida med ett rubrikfält och sedan löptext i två kolumner. Längst ner finns plats för två kvadratiska bilder.

3. En variant med ett rubrikfält, stort textfält, plats för en bild och en illustrartion
Två fält med editor, plats för en större bild och möjlighet att välja en fin illustration ur ett bildarkiv.


Ändra ordning på sidorna i din bok

Kanske vill du lägga in de öppna sidorna du gjort i flera olika kapitel i din bok, där du tykcer att de passar in. Då kan du enkelt göra det innan du själv skriver ut, eller skickar din bok för utskrift och inbindning. Detta gör du genom att klicka på "Skriv ut boken" i vänstermarginalen. Då ser du alla sidor som du gjort i din bok och kan enklat flytta in en öppen sida i ett kapitel genom att ta tag i sidtiteln med musen och sedan dra den dit du vill ha den och släppa.

Vill du göra ett gratis släktträd?