Här har vi listat några vanliga frågor och svaren på dem. Har du fler frågor om hur du använder TILLMINABARNBARN.SE maila oss på: info@tillminabarnbarn.se
 
Hur gör jag för att börja?

Du skapar ett eget konto hos Till Mina Barnbarn direkt i två enkla steg:

1. Beställ ett konto och en aktiveringskod. Bestäm om du vill köpa endast ett konto för 349 kr eller ett konto + ett ex av din färdiga bok utskriven och inbunden, gör du det redan nu sparar du 100 kr! Betalning sker mot faktura som skickas till dig med e-post.

KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA DITT KONTO OCH EN AKTIVERINGSKOD>>

2. Skapa ditt konto och välj användarnam och lösenord. Efter beställning får du en aktiveringskod, den får du dels direkt på sidan efter beställning och dels i ett mail till den adress du angett. Du skapar sedan ditt konto här på sajten, väljer användarnamn och lösenord och fyller i din aktiveringskod. Sedan kan du direkt börja skapa boken om ditt liv!

SKAPA NYTT KONTO MED AKTIVERINGSKOD HÄR>>Jag har fått en presentbox eller ett mail med en värdekod - hur gör jag för att komma igång?

I din presentbox har du fått ett värdebevis med en aktiveringskod. Du skapar ett konto som ovan och fyller i din aktiveringskod.


Jag har fått en inbjudningskod - vad är det?

Med en inbjudningskod får du prova tillminabarnbarn.se helt gratis en vecka. Skapa ett konto och fyll i den kod du fått i fältet för kod så skapas ett konto utan att du behöver betala. Vill du fortsätta att använda TILLMINABARNBARN.SE efter en vecka beställer du ett komplett konto.


Hur skickar jag en inbjudan?


Du som redan är igång och skapar din bok på TILLMINABARNBARN.SE kan göra några vänner glada genom att skicka en inbjudningskod, en invite, till dem. Det gör att de kan prova TILLMINABARNBARN.SE gratis i en vecka. Du skickar inbjudningar uppe i vänstermarginalen där det står "Skicka en invite". Skriv in e-mailadressen till den du vill bjuda in och klicka på knappen.


Jag vill visa andra vad jag gör - hur gör jag?

För att visa din bok för andra kan du bjuda in dem, de får då logga in till din bok med ett lösenord. Bara dem du bjuder in kan läsa din sajt. Bjud in läsare genom att klicka på "Bjud in en läsare" i vänstermarginalen.


Det jag skriver ligger ju på internet - kan vem som helst läsa det jag skriver?


Nej, din bok är inte publik och ingen som du inte har bjudit in kan läsa boken.


Hur gör jag för att ladda upp bilder?

På många av sidorna har du möjlighet att ladda upp bilder ur ditt liv. Bilderna kan du ladda upp från din dator. För att välja en bild klickar du på meningen "Ladda upp och beskär bilden här”. Då öppnas ett nytt fönster där klickar på knappen högst upp i fönstret för att välja bild som du har på din dator. Bilden du valt visas inom några sekunder och även en selekteringsfyrkant visas som du kan flytta, göra större eller mindre genom att dra i hörnen på fyrkanten. På så vis kan du få med den del av bilden som du önskar. När du är nöjd klickar du på knappen som säger ”save image” för att spara bilden till den sidan. Du kan också rotera bilden så den är vänd på rätt håll i förhållande till sidan.


Vad gör jag om jag inte har de bilder jag vill använda digitalt?

För att få fotografier i digitalt format kan du scanna dem eller till och med fota dem med digitalkameran. Fotar du, gör det i dagsljus och utan blixt så blir det bäst.


Vad gör jag om jag inte har bilder jag tycker passar?

På alla sidor där det finns möjlighet att ladda upp bilder finns det också ett bildarkiv med generiska bilder som vi valt ut och tycker passar i sammanhanget. Välj då bilder ur bildarkivet för att illustrera det du skrivit på sidan.


Vad gör jag om en sida inte passar in i min bok?

Det finns ett stort antal sidor med frågor på och alla kanske inte är relevanta i ditt fall. Tex finns sidan Mina syskon, har du inga syskon väljer du helt enkelt att inte fylla i den här sidan. När du är klar med din bok kan du också välja till och välja bort sidor i utskriftsfunktionen, om du tex vid ett senare tillfälle bestämmer dig för att du inte vill ha med en sida som du redan gjort.Måste jag svara på alla frågor?


Nej, du svarar bara på de du själv vill. Oftast syns inte frågorna på läs-sidan, så du kan svara på frågorna
eller välja att skriva någonting helt annat. Frågorna är där för att ge inspiration och väcka tankar, idéer och minnen.Hur fyller jag i eller läser en sida?

Alla sidor kommer du till genom att klicka på titeln i vänstermarginalen. När du klickar på en icke ifylld sida kommer du till skriv-sidan där du fyller i information. När du sparat sidan genom att klicka på knappen längst ner kommer du till läs-sidan, det vill säga den färdiga sidan i din bok. När du en gång fyllt i sidan och sedan klickar på titeln kommer du till läs-sidan. Vill du ändra en sparad sida klickar du på "Ändra sidan" i toppen. Du kan alltid gå tillbaka och ändra och komplettera i sidorna.


Måste jag göra sidorna i ordning?

Nej, du kan fylla i sidorna i vilken ordning du vill och hoppa mellan dem. Spara alltid sidan då du lämnar den. För att komma tillbaka till en sida och ändra eller lägga till, klicka på titeln i vänstermarginalen - har du fyllt i sidan tidigare kommer du då till läs-sidan, för att ändra sidan klicka på "Ändra sidan" i toppen.


Hur gör jag för att skriva ut?

För att skriva ut boken själv klickar du på "Skriv ut boken" uppe i vänstermarginalen. På sidan syns då alla sidor du har gjort och du kan välja att skriva ut alla med en knapptryckning eller skriva ut särskilda sidor. Du kan naturligtvis skriva ut hur många gånger du vill. Vill du ha din bok utskriven och inbunden, kan du beställa detta från oss till förmånliga priser, läs mer om hur du gör och vad det kostar här>>


Vad gör jag om jag inte får plats med allt jag vill berätta?

I nästan varje kapitel finns en sida som heter "Jag vill berätta mer om..." där har du utrymme att berätta mer och kanske berätta om sådant som det inte finns en sida för. I slutet av boken finns även ett flertal öppna sidor, där du kan välja att berätta om precis vad som helst, sidorna har ingen rubrik, du skriver själv rubrik. På sidorna finns också en editor för fälten så att du själv kan anpassa text med storlek, typsnitt, färg osv. De öppna sidorna finns i tre olika varianter, läs mer om hur du använder dem här>>


Kan jag ändra ordningen på sidorna i min bok?

Ja, ordningen kan ändras. Vi rekommenderar dock inte att du ändrar om för mycket på sidmallarna då de har rubriker som hör till olika kapitel och det finns en viss given struktur i boken. Men sidorna "Jag vill berätta mer om eller de öppna sidorna kan du kanske vilja lägga in på ställen där de passar i boken. Då kan du enkelt göra det innan du själv skriver ut, eller skickar din bok för utskrift och inbindning. Detta gör du genom att klicka på "Skriv ut boken" i vänstermarginalen. Då ser du alla sidor som du gjort i din bok och kan enkelt flytta in en öppen sida i ett kapitel genom att ta tag i sidtiteln med musen och sedan dra den dit du vill ha den och släppa.


All text som jag skrivit in på skriv-sidan syns inte på läs-sidan. Varför?

Det beror förmodligen på att du skrivit mer text än vad som får plats i ett fält. För att läs-sidorna och utskriften ska bli fin så är sidorna indelade i fält. Under varje fält står det hur många tecken som får plats i fältet, och det räknar ner allt eftersom du skriver. När du kommer till noll är utrymmet slut och mer text visas ej. Då behöver du alltså byta stycke på texten.


Hur beställer jag ett konto om jag vill fortsätta använda TILLMINABARNBARN.SE
efter det att jag provat en vecka gratis?


Beställ då en aktiveringskod genom att på www.tillminabarnbarn.se klicka på länken "Beställ konto och aktiveringskod".
Du får då direkt en aktiveringskod. Aktiveringskoden använder du sedan för att uppgradera ditt konto här>>


Hur betalar jag?

När du beställer ett konto och en aktiveringskod hos Tillminabarnbarn får du direkt efter beställning din aktiveringskod på tacksidan och i ett mail, så att du direkt kan sätta igång och skapa boken om ditt liv. En faktura skickas sedan till dig med mail från Payex som vi samarbetar med. Du har ca 10 dagar på dig att betala. Förfallodatumet anges på fakturan. Vid betalning efter förfallodagen debiteras påminnelsavgift samt eventuellt dröjsmålsränta, för närvarande 10% enligt räntelagen.


Jag har skapat ett konto tidigare och nu försöker jag registrera mig igen men det går inte. Varför?

Man kan endast ha ett konto per e-postadress. Om du har glömt lösenordet kan du beställa det genom att klicka på fliken "Be om nytt lösenord". Vill du registera en annan användare som du inte har en unik e-mailadress till, kontakta oss så lägger vi upp den användaren manuellt.


Vem kontaktar jag om jag har frågor?


Enklast är det att maila oss på: info@tillminabarnbarn.se. Vi svarar på alla mail så fort vi kan.


Hur loggar jag ut?

Du loggar ut genom att klicka på logga ut i listan uppe ivänstermarginalen.


Vad gör jag om jag glömmer mitt lösenord?

Klicka på fliken "Be om nytt lösenord" och fyll i ditt användarnamn eller din e-mailadress så får du ett mail med en länk, med ett lösenord som gäller en gång och loggar in dig. Gå därefter till "Mitt konto" och hitta på ett nytt lösenord. När du registerar dig får du ditt användarnamn och lösenord skickat i ett e-mail till dig. Spara gärna detta så har du informationen om du skulle glömma bort den.Så här gör du steg-för steg:

1. Boken är uppbyggd i kapitel med under varje - du ser hela innehållet
i vänstermarginalen. Du öppnar en sida genom att klicka på titeln.

2. Du kan fylla i sidorna i vilken ordning du vill. När de inte är ifyllda och sparade är titeln kursiv i grått. När du fyllt i sidan och sparat den står titeln i blått.

3. När du klickar på en icke ifylld sida kommer du till skriv-sidan där du fyller i information. När du sparat sidan kommer du till läs-sidan när du klickar på titeln, det vill säga den färdiga sidan i din bok. Vill du ändra en sparad sida klickar du på "Ändra sidan" i toppen. Du kan alltid gå tillbaka och ändra och komplettera i sidorna.

4. Sidorna är uppbyggda på olika sätt, vissa lämnar öppet vad du ska skriva om, på vissa sidor finns mer specifika frågor och på vissa sidor kryssar du i val eller skalor. När du skriver text - tänk på att alltid skriva i hela meningar, frågorna du svarar på syns oftast inte på läs-sidan.

5. Frågorna på sidorna är tänkta som en hjälp att väcka tankar och minnen. Svara på de du tycker är relevanta för dig. Det är din bok - du bestämmer vad du vill berätta! Du kan lämna frågor obesvarade, eller skriva någonting annat som du vill dela med dig av. Du behöver inte heller fylla i alla fält på en sida.

6. Under textfälten i sidorna ser du hur många tecken som får plats i fältet, och den räknar ner allt eftersom du skriver. När du kommit till 0 tecken kvar kommer inte mer text i det fältet att visas på läs-sidan.

7. På många sidor finns möjlighet att ladda upp bilder. För att ladda upp dem behöver du ha dem i digitalt format på din dator. Har du gamla familjebilder kan du scanna bilderna eller till och med fota dem med en digitalkamera. För att välja en bild klickar du på knappen "Bläddra", letar upp bilden på din dator, markerar den och klickar på "öppna" i fönstret du får upp. Då visas en länk till bilden i fältet, klicka då på knappen "ladda upp". Är det en stor bild kommer bilden först att visas i orginalformat och det kan se lite konstigt ut, vänta då några sekunder tills bilden visas snyggt i sin helhet under knappen. Nu kan du rotera bilden genom att klicka på de blå pilarna. Du markerar också den del av bilden som du vill visa. På bilden visas ett kvadratiskt fönster, du kan göra detta större och mindre genom att dra i kanterna, du kan också flytta hela markeringen genom att dra i hela fönstret. Bilderna i boken är kvadratiska, så välj den beskärning av bilden som du tycker blir bäst. Klicka sedan på knappen "Spara den markerade delen av bilden" ovanför bilden.

8. Har du inte bilder som du tycker passar på en viss sida så finns det ett bildarkiv med bilder att välja emellan. Olika bildarkiv visas på olika sidor. Vi hoppas att du där hittar bilder som du tycker passar att illustrera det du skrivit.

9. Finns det en sida du inte tycker är relevant för dig lämnar du den helt enkelt tom.

10. I de flesta kapitel finns sidor för att lägga upp fler bilder och för att berätta mer - här har du utrymme att berätta om sådant som du vill ha med men som inte passar in eller får plats på de andra sidorna.

11. Jobba med din bok och hoppa mellan sidorna, låt dig inspireras och leta i minnesbanken! Fastnar du på en sida som du tycker kräver lite mer eftertanke eller efterforskning lämna den till senare och gå vidare till nästa.

12. Vill du visa upp vad du gör för andra kan du göra det redan innan boken är klar. De kan då logga in med lösenord för att ta del av din bok.

13. När du är klar vill du kanske också ha en fin utskrift av din bok? Då går du in under "Skriv ut min bok" och väljer vilka sidor du vill skriva ut. Du kan också beställa boken utskriven och inbunden, läs mer och beställ böcker här>>